A LÓ HÁTÁNAK MÉRÉSE OTTHON

Rendszeresen felmerül az a kérdés, hogy hogyan lehet megmérni marvas méretű nyeregre van szükség az adott ló hátára, hogy az tökéletes legyen rá. Erre a pontos válasz rettenetesen bonyolult és összetett dolog! Azon túl, hogy megmérjük az ideális marvas szélességet, még rengeteg sok más dologtól függ a nyomáspontok nélküli, tökéletes illeszkedésű és felfekvésű nyereg megtalálása. Minden esetre kiemelten fontos a megfelelő váz/marvas szélességű nyereg kiválasztása, hogy se túl szűk, se túl széles nyerget ne használjunk, ugyanis mindkét esetben rettenetes fájdalmat tudunk okozni a lónak, illetve maradandó károsodásokhoz is vezethet a vázrendszerben, az idegekben, az izomzatban, és a ló viselkedésében is!

Valójában a váz és a marvas méreten kívül, a ló és a lovas szempontjait is figyelembe véve, több mint 50 tényezőt kell körültekintően, szakszerűen megvizsgálni az ideális nyereg kiválasztása során. Párat szeretnék kiemelni, hogy érzékeltessem mennyire összetett dologról is van szó: nyereg váz anyaga, kialakítása, alakja, hossza ... | marvas anyaga, kialakítása, alakja, szárhossza, dőlésszöge, pozíciója magában a vázban, a két szár közötti szélessége azaz a marvas szélessége ... | nyeregpárnák kialakítása, formája, pozíciója, dőlésszöge, szélessége, hossza ... | tömés anyaga, tömörsége, tömöttsége... | felrántószíjak felfüggesztésének pozíciója és annak módja | a lovas súlypontja és egyensúlya a nyeregben ... és még ezeken kívül is rengeteg sok más tényezőre oda kell figyelni. Éppen ezért fontos megfelelő szakember segítségével nyerget választani, de ha erre éppen nincs lehetőség, mindenképpen érdemes a ló hátának szélességét megmérni, hiszen ez egy jó kiindulási alap lehet abban, hogy egy körülbelüli méretet betudjunk határolni.

Fontos tartom kiemelni, hogy a gyártóktól eltérően, a marvas méretezése is nagyban eltér. Ennek oka, hogy más-más gyártók, eltérő alakú és szárhosszúságú marvasakat gyártana, így nem egységes helyen mérik a marvas szélességét sem, valamint sok gyártó fel sem tűnteti a nyergeken ezt a méretet. Tehát nem lehet általánosítani, hogy egy adott lóra pl. 32 cm széles marvas való, hiszen felkerül a kérdés, hogy melyik gyártótól és melyik nyeregtípusból. Mint mindig, így itt is hangsúlyozom, hogy a jelen cikkben leírt mérés is csak hozzávetőleges mérete ad meg, mindig minden esetben fel kell próbálni a lóra a kiválasztott gyártmányú nyerget, hogy abból melyik méretű váz lesz rá megfelelő, majd következhet a többi sok-sok illeszkedési vizsgálat :)
A mérőeszköz elkészítése házilag:

Számos speciális mérőeszköz létezik a lovak hátának, marjának és a nyereg pontos felfekvésének mérésére, de ezek nagy része nagyon költséges, hazánkban nem beszerezhető és használatuk megfelelő szakmai tudást igényel.

Lovasboltokban beszerezhető a cserélhető marvasas nyergeket gyártó cégek marvas mérő sablonja (pl. Wintec, Tekna, Fouganza ...). FONTOS információ, hogy ezekkel, csak az adott gyártó nyergeihez tudjuk meghatározni a megfelelő szélességű marvasat, hiszen ezek a sablonok az általuk gyártott alakú és hosszúságú marvasakhoz készültek, más gyártók ettől eltérhetnek, így ezekkel a mérő sablonokkal kapott méret nem lesz valós egy másik gyártmányú nyereg esetében. Továbbá fontos még, hogy ezekkel a sablon mérőkkel is csak a jó helyen levett mérettel lehet meghatározni, hogy melyik marvas kell a lemért lóra.

A házilag készített mérőeszköz lehet nem a legpontosabb, de közel azonos eredményt kaphatunk, mint a valóság, ha jól és jó helyen mérjük meg a lovat, majd ugyan ezeken a pontokon a nyereg szélességét. Ez a házi mérés arra ideálisan, hogy megtudjuk határozni, milyen irányban induljunk el a nyereg keresésben, tehát a marvas és a markamra körülbelüli szélességét tudjuk vele megmérni, pl.: egy szélesebb 33-34 cm-es, vagy egy normál 31-32 cm-es marvas szélességű nyerget kezdjünk elkeresni. A házi mérőeszköz elkészítése nagyon egyszerű kb. 5-10 percet vesz igénybe. Amire feltétlenül szükséged lesz hozzá, egy kb. 60 cm hosszú könnyen hajlítható, de formáját megtartó drót darab, illetve valamilyen puha bevonó anyag, hogy nehogy megsértse a lovat (Én egyszerű hagyományos festőszalaggal egyenletesen bevontam). Ha készen vagyunk vele, akkor mérjük ki a középső pontját, majd hajlítsuk félbe. Ezt követően a drót középső pontjából indítva mind a két száron bejelöljük a 10 cm és 21 cm pontokat (ennek fontos szerepe lesz a mérésben) és már indulhatunk is a lóhoz :)
A ló mérése házilag:

Kiemelten fontos, hogy csak akkor kezdjük el levenni a méreteket, ha a ló egyenletes talajon mind a négy lábán egyenletesen megállt és egyenesen előre tekint, továbbá kiemelten fontos, hogy az ideális ponton vegyük le a méretet, hiszen csak akkor lesz azonos a váz/marvas szélessége a ló méreteivel! A pontos mérési helyet úgy tudjuk felvenni, ha kitapintjuk a ló lapockacsontját (képen pirossal jelölve) kb. 2 ujjnyival mögé helyezzük a drótot (képen kékkel jelölve), majd ezen a ponton a drótot úgy hajlítjuk, hogy az mind két oldalon, szabályosan követve, felvegye a ló hátának ívét, ahogy a képeken is látható. (Ha nem tudjuk a lapockacsontját kitapintani, akkor vegyük fel a ló elülső lábát és húzzuk előre, mintha lépne egyet, úgy láthatjuk, hogy a lapocka pontosan hol van és meddig mozdul a ló háta felé.)

Indoklás: a ló lapockája mozgás közben 3-5 cm-t is mozdul hátra a nyereg felé, ezért fontos, hogy a marvas ennél a pontnál ne legyen előrébb, hiszen akkor a lapocka mozgás közben beleütközne, a lónak ezzel komoly fájdalmat okozva. A lapocka mozgása eltérhet az egyes egyedéknél, hiszen a lovak más-más felépítésűek lehetnek.


piros jelölés: lapockacsont, kék jelölés: marvas/mérő drót helye

A drót most felvette a ló hátának formáját és méretét, kezdődhet a mérés. A felső mérési pont fogja megadni, hogy mekkora markamra szélességű nyeregre van szükség, az alsó mérési pont fogja megadni, hogy mekkora marvas szélességre van szükség. Az előre bejelölt pontokon lemérjük a két szár közötti távolságot, ahogy a képeken is látható. Ahogy látjátok, az Én öreg lovacskámnak 14 cm-es markamra szélességre és 31 cm-es azaz 31-es marvas méretre van szüksége. Ha megvannak a ló méretei, akkor már egyszerűbb elkezdeni keresgetni a nyerget, ezt követően jöhet a többi illeszkedési vizsgálat! A mérést, úgy is el lehet végezni, ha a drót formáját átrajzoljuk egy kemény kartonra, így megkapjuk a ló hátának sablon formáját, a mérési pontok megegyeznek mind két esetben, tehát 10 és 21 cm-nél vesszük le a méreteket (ez az opció ajánlatos, ha a drót nem elég stabil és mérettartó).


mérési pontok 10 cm-nél és 21 cm-nélA korábban megjelent Marvas és markamra mérése cikkemben megtalálod, hogy miért pont 10 cm-nél és 21cm-nél kell mérni a lovat, illetve hogy a nyeregnél hol kell megmérni ezeket a méreteket! A cikket ide kattintva olvashatod >>

© Szerzői jog fenntartva!

Szerző: Krausz Ágnes
2020.04.07.
(Kép forrás: Saját és www.schleese.com, www.dressagetoday.com)


Hasznosnak és érdekesnek találtad a cikket? Oszd meg ismerőseiddel is!