MARVAS ÉS MARKAMRA MÉRÉSE

Hogyan kell mérni a marvas méretet?

Az angol nyergeket gyártó cégek jelentős része 42 cm hosszúságú marvassal készíti nyergeit, ez a nem hivatalos szabvány méret. Vannak olyan gyártók, akik ettől egyedileg eltérő hosszúságú, rövidebb, vagy hosszabb marvasakat használnak, viszont a hivatalos mérési gyakorlat szinte minden angol nyergeket gyártó cégnél egy és ugyanaz. FONTOS! hogy kizárólag "csupasz", tehát nem felépített nyeregvázon pontos ez a mérési forma: a marvas középső pontjától mind két oldalra lemért 21 - 21 cm pontokat összekötve megkapjuk a pontos centiben mért marvas szélességet. Ez nyilván nem kivitelezhető a hétköznapi életben, kivéve, ha nyergünket elvisszük egy nyergeshez, aki lebontja a bőröket, és szétszedi a nyerget a vázig, hogy megmérhessük a marvas pontos szélességét. Ez a hivatalos mérési forma egy teljesen felépített nyereg esetében nem garantált, hogy pontos értéked ad meg, melynek oka, hogy a bőrök, a párnázatok, a tömések és a kamrabőr nem teszi lehetővé, hogy pontosan a marvas vonalába mérjük le mind a két oldalra a 21 cm-t.

Éppen ezért szeretném bemutatni, hogy a bevált gyakorlatban hogyan lehet pontosabban megmérni a marvas méretét egy teljesen felépített angol nyereg esetében (minimális eltérés előfordulhat). Az alábbi képeken látható piros bekarikázott rész jelöli a nyereg egy nem túl közismert részét, a vázlábtalpat (ez a marvas végén található), amely minden angol nyeregnél megtalálható (kivéve váznélküli). Legtöbbször a második képen látható módon, egy úgynevezett vázláb zsebben található, de vannak olyan gyártók, akik a nyeregpárnába rejtik bele, de ez esetben is kitapintható a marvas vége. A marvas körülbelüli méretét a nyereg két oldalán lévő vázlábak végei között mért centi adja meg. Fontos, hogy mind két oldalon ki kell tapintani a marvasat, és annak végpontjait összekötve kell mérni ezt az értéket (lásd a képeken)! Köznyelven ez a méret az, amit 30-as, 31-es, 32-es stb. marvas méretnek hívunk.

Sokan úgy tudják, úgy hiszik, hogy ez a méret adja meg, hogy milyen magas vagy éppen alacsony marú lóra való az adott nyereg, de ez az állítás így nem igaz! Ez a méret legfőképpen azt határozza meg, hogy milyen széles hátú és vállú lóra lesz alkalmas. Pl.: egy széles hátú, de magas marú lóra nem rakhatunk rá egy 29-30 cm széles marvassal rendelkező nyerget, ugyanis az túl szűk lenne a hátára, amely a folyamatos nyomás és szorítás miatt maradandó izomkárosodásokat, izomsorvadást is okozhat. Éppen ezért egy szélesebb hátú, de magas marú lóra egy szélesebb marvassal rendelkező nyereg lesz ideális (pl. 32-33 cm), a nyeregvázat pedig megfelelő töméssel el lehet emelni a martól és a csigolyáktól, így se a vállat, se a ló marját nem nyomja majd a nyereg.

Általános méretek:
< 27-28 cm = extra vékony hátú lovakra
29-30 cm = vékony hátú lovakra
31-32 cm = normál, közepesen széles hátú lovakra (ún. átlagos alkat)
33-34 cm = szélesebb hátú lovakra
35-36 < cm = extra széles hátú lovakra

Ezek irányadó értékek, az hogy milyen lóra való az adott nyereg, a marvas szélességén kívül rengeteg más tényezőtől is függ. Ha csak a marvasat nézzük, akkor a szélességen kívül figyelembe kell vennünk, a marvas alakját (U, V), a marvas totális párhuzamosságát a ló vállával/hátával, a marvas elhelyezkedését a vázban, a marvas dőlésszögét a lapocka szabad mozgása miatt … és a marvason kívül rengeteg más illeszkedési vizsgálatnak meg kell felelnie, egy ideálisan illeszkedő, egyensúlyban lévő, megfelelő méretű és felfekvésű nyeregnek.Hogyan kell mérni a markamra méretet?

Az alábbi képeken látható piros vonal jelöli a markamra szélességét. Ez határozza meg, hogy mennyire vékony vagy széles marú lóra való az adott nyereg. Minél kisebb ez a méret, annál vékonyabb, minél szélesebb annál szélesebb marra lesz ideális. Ezen kívül fontos a marvas alakja is, általában a V alakú marvas vékonyabb és hegyes, míg az U alakú vastagabb kerekebb marra ideális. Azt hogy konkrétan milyen magas marra lesz alkalmas az adott nyereg, ezeken kívül függ a nyeregváz alakjától, a nyeregpárna kialakításától, és legfőképpen a nyeregpárnák tömőanyagától és tömöttségétől, hiszen a töméssel lehet elemelni a martól és a csigolyáktól magát a vázat.

A markamra szélességet közvetlen a nyeregpárnák felett, a felfekvési pontban, a marvas két oldala között mért érték adja meg (lásd a képen). Ideális esetben, de nem minden esetben, hiszen ebben a méretben sem egységesek a gyártók: a marvas közepe és a nyeregpárnák felvarrási/felfekvési pontja között kb. 10 cm azaz kb. 1 ökölnyi távolság van, ebben az esetben egy kb. 9-10 cm szélességű markamra vékony marú lóra lesz ideális, míg egy kb. 12-14 cm széles markamra normál/átlagos szélességűre, a 15-16 cm, vagy ennél szélesebb pedig már kifejezetten széles kerek marú lóra lesz ideális.

A ló hátának leméréséről szóló cikkemet ide kattintva olvashatod >>

© Szerzői jog fenntartva!

Szerző: Krausz Ágnes
2018.09.29.
(Képek forrása: www.euroriding.de, www.hrimnir.shop)


Hasznosnak és érdekesnek találtad a cikket? Oszd meg ismerőseiddel is!