Nyeregváz szerkezeti sérülések és eldeformálódások:

Bizományra már Te is hallottál arról, hogy kiemelten fontos meggyőződni a nyereg vázának épségéről, sőt nem csak magát a vázat kell ellenőrizni, hanem az azt merevítő rugóacél vasalatokat, a vázlábtalpakat és a marvasat is. Egy sérült nyeregváz elvesztheti alap funkcióját és akár komoly egészségügyi károsodásokat és sérüléseket is okozhat a lóban. Bármilyen ismeretlen előéletű nyeregről is legyen szó, az első nyergelés előtt ellenőrizzük a vázat! A váz különböző szerkezeti elemeinek megvizsgálására, különféle kimozgatási technikákat kell alkalmazni, amelyekkel megvizsgálhatjuk az nyeregváz különféle elemeinek épségét. A vizsgálatot érdemes a témában tapasztalattal rendelkező emberre bízni!

Használt nyereg vásárlása esetén, ha biztosra akarunk menni, érdemes a nyereg szerkezeti felépítését megfelelő nyerges szakemberrel is megvizsgáltatni. Röntgen szeme sajnos senkinek nincs, az apróbb hajszálrepedéseket, kisebb sérüléseket és a nem egyértelmű törést, sokszor nem lehet észrevenni, csak ha egy nyerges szétszedi a nyerget és szemmel is átvizsgálja a váz minden részét!

Mitől fordulhat elő a nyeregváz sérülése, törése?

A nyeregváz törése leggyakrabban felbukás, borulás vagy elcsúszás következtében történik, tehát nagymértékű külső fizikai behatásra. Abban az esetben, ha a ló baleset közben nagy sebességgel a nyeregre zuhan, az szinte biztosan vázsérülést szenved. Ha a ló lefekszik, vagy oldalra csúszik nyereggel a hátán, nagy esély van rá, hogy a marvas, vagy a vázlábtalpak megrepednek, vagy el is törnek, így ezekben az esetekben ajánlott átvizsgáltatni a nyerget egy nyerges szakemberrel.

A vázsérülések előfordulhatnak bármilyen baleset bekövetkezése nélkül is, függetlenül attól milyen drága és milyen márkás nyerget használunk. Ha a nyereg nem illeszkedik megfelelően a ló hátára, a marvas és a vázat merevítő acél vasalatok folyamatos feszülésben vannak, így a nagy igénybevétel során apróbb hajszálrepedések keletkeznek a rögzítő szegecsek mentén, amely idővel, vagy egy nagyobb ugrás/landolás következtében elreccsenhetnek.

Nem rendeltetésszerű terhelés esetén, ha nincs megfelelő alátámasztása és felfekvése a nyeregnek (pl. padon, széken ülünk bele), ebben az esetben is előfordulhatnak az imént említett apró repedések, vagy akár a vázlábak törése is.

Hogyan lehet megállapítani, hogy törött-e a nyereg?

Minden vázszerkezeti elemnek (marvas, fa és műanyag váz, hosszanti vasalat, vázlábak) külön-külön technikát kell alkalmazni a megvizsgálására. Tudni kell azt is, hogy milyen felépítésű vázat használ a gyártó cég az adott nyeregben. Lehet a nyereg fa, vagy különféle anyagokból készült flexibilis műanyag váz (pl. üvegszálas, fröccsöntött, carbon ...), mindegyik anyagnak külön-külön megvan az a megengedett kimozdulási határértéke, ami még belefér az ép és sérülésmentes kategóriába. Fontos, hogy egyik típusú váznak sem szabad semmilyen kattantó hangot hallatnia, mivel a kattogás szinte biztos törésre utal. A nyikorgó hangok is utalhatnak törésre, de általában a nyikorgás nem a váz sérülése miatt van! A nyikorgó hang legtöbbször a vázat merevítő rugóacél vasalatok "szárazsága" (olaj hiánya), a faváz és a rugóacélok érintkezésénél a két anyag egymáson nyikorog s8zintén olajozással megszüntethető), de gyakran a növényi cserzésű bőr szárazsága/dehidratáltsága is rendszeresen okozz ilyen fajta nyikorgó hangot a nyeregből. Az itt említett nyikorgó hangok, a megfelelő kezelés után megszűnnek. A marvas tekintetében, a flexibilis oldal irányú mozgás a marvas sérülésére utal (kivéve a flexibilis marvasak esetében pl. Butterfly márkánál). A marvasnak szinte teljesen fixnek és mozdulatlannak kell maradnia az oldal irányú kimozgatásos tesztek során, hiszen maga a marvas egy fix merev laposvas, kovácsoltvas vagy acél (egyes anyagok rugalmasabbak lehetnek, de nagymértékű mozgást nem mutathatnak).


1. kép: marvas ellenőrzése, 2. kép: a marvas ellenőrzése oldal irányba kimozgatással, illetve a hosszanti rugóacálok ellenőrzése a váz jobbra és balra történő csavarásával.
Váz és vázmerevítő rugóacélok ellenőrzéseMitől fordulhat elő a deformálódás?

Az eldeformálódásra, váz eltekeredésére sajnos csak nagyon kevés lovas figyel oda. Ennek kialakulása lehet a rossz minőségű váz és a nem megfelelő erősségű rúgóacélok következménye, előfordulhat a ló vagy a lovas nagymértékű ferdesége miatt, illetve a rendszeres nem megfelelő magasságú fellépőről, vagy földről való felszállás miatt is kialakulhat bármilyen prémium minőségű nyeregváz esetében is. Eldeformálódáskor a nyeregváz "eltekeredik", emiatt a ló egyik oldalára nagyobb terhelés kerül. Ennek ellenőrzéseképpen érdemes az első és a hátsó kápa középső pontjára egy-egy jelölő szalagot tenni, és ezt a két pontot összekötve ellenőrizni, hogy egyvonalba esik-e a két kápa középpontja.

Eldeformálódásra hajlamosak a nem megfelelő minőségű cserélhető marvasak is. Míg a hagyományos fix marvasak erős kovácsoltvasból készülnek, amelyek szinte milliméter pontossággal tartják a méretüket, addig a cserélhető marvasak általában sima hajlított laposvasból, a jobbak acélból készülnek. A laposvasból készült marvasak a folyamatos használat és terhelés miatt "szétnyílhatnak", akár 2-3 centivel is szélesebbek lehetnek (ez kb. 2-3 mérettel szélesebb).Eldeformálódott, eltekeredett váz
Deformálódás ellenőrzése
© Szerzői jog fenntartva!

Szerző: Krausz Ágnes
2018.06.14.
(Képek forrása: www.wessexsaddles.co.uk, www.saddlefitter.blogspot.com)


Hasznosnak és érdekesnek találtad a cikket? Oszd meg ismerőseiddel is!